Πρόκειται για το Θεραπευτικό Πρωτόκολλο, το οποίο το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE 2017) του Ηνωμένου Βασίλειου συνέστησε ως τη θεραπεία πρώτης γραμμής για ενήλικες με νευρική ανορεξία.
To θεραπευτικό πρωτόκολλο MANTRA (The Maudsley Model of Anorexia Nervosa Treatment for Adults) εφαρμόζεται κυρίως έξω νοσηλευτικά και είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά των ατόμων με νευρική ανορεξία. Το MANTRA είναι ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο που έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για ασθενείς που πάσχουν από όλες τις μορφές νευρικής ανορεξίας και αποτελείται από εννέα βασικές ενότητες που διεξάγονται σε 20-40 συνεδρίες. Το πρωτόκολλο αυτό στοχεύει να αντιμετωπίσει όλους εκείνους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην διατήρηση της νόσου άρα και στην χρονιότητα . Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες που εγκλωβίζουν το ασθενή στην νόσο είναι:
- Οι θετικές πεποιθήσεις για την ανορεξία, δηλ. η άξια εαυτού που προσδίδει το άτομο μέσα στα πλαίσια της νόσου, σε σημείο που να θεωρεί την νόσο αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του .
- Τα μοτίβα σκέψης που καθορίζονται από την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς όπως γνωστική ακαμψία, εστίαση στη λεπτομέρεια και το λάθος και τελειομανία.
- Δυσκολίες στην συναισθηματική διαχείριση και στις κοινωνικές σχέσεις.
Οι αντιδράσεις, η στάση των οικείων προσώπων μπορεί να συντηρήσει συμπεριφορές της νόσου είτε λόγω υψηλού συντονισμού και προσαρμογής σε αυτές τις συμπεριφορές είτε λόγω υψηλών επιπέδων εκφρασμένων συναισθημάτων όπως θυμος , επίκριση, και υπερπροστατευτικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους γνωστικούς, συναισθηματικούς, σχεσιακούς και βιολογικούς παράγοντες που συντηρούν την ασθένεια την ΑΝ, αποσκοπεί μέσα από την πλαισίωση του ασθενή με την συμμετοχή των οικείων να αναπτύξει σταδιακά περισσότερα κίνητρα για αλλαγή, να αποκαταστήσει την σχέση του με την τροφή, να αντιμετωπίσει όλες εκείνες τις διαπροσωπικές δυσκολίες που έχουν ενισχυθεί από την νόσο και να μετατρέψει τα γνωστικά μοτίβα του σε πιο παραγωγικά δημιουργώντας έτσι το υπόβαθρο για την ανάδειξη μιας νέας ταυτότητας διαχωρισμένη από την ανορεξία.
Επιπλέον ο στόχος του να, βοηθηθεί ο ασθενής να ξεπεράσει την ασθένεια χρησιμοποιώντας με παραγωγικό τρόπο εκείνα τα στοιχεία του ταπεραμέντου του που θα τον οδηγήσουν σε ένα υγιές βάρος, σε νέες διατροφικές συνήθειες, και στη μέγιστη διαχείριση των ψυχολογικών και διαπροσωπικών του ζητημάτων. Ο ειδικός πλαισιώνει την οικογένεια, ως κύριο σύμμαχο, με σκοπό την άμεση άρση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στις σχέσεις συνεργασίας και υποστήριξης μεταξύ του ασθενούς, του υποστηρικτικού του πλαισίου και της θεραπευτικής ομάδας.
Ποια είναι θεματολογία του πρωτοκόλλου MANTRA;
Το πρωτόκολλο βασίζεται στις παρακάτω 9 ενότητες:
1. Αναζητώντας το κίνητρο για ανάρρωσή
2. Δουλεύοντας μέσα στη θεραπεία με την εμπλοκή και την υποστήριξη των οικείων συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών και άλλων
3. Διατροφική αποκατάσταση καθώς η τροφή είναι το φάρμακο
4. Κατανόηση της αξίας που αποδίδεται στην ανορεξία
5. Θεσπιση και υλοποίηση έξυπνων και εφικτών στόχων μέσα θεραπείας (SMART)
6. Βοηθητική κατανόηση και συσχέτιση με τα συναισθήματα
7. Διερεύνηση των μοτίβων σκέψης που καθορίζονται από τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του ασθενή όπως γνωστική ακαμψία, τελειομανία, και έμφαση στη λεπτομέρεια
8. Ανάπτυξη ταυτότητας εκτός της διατροφικής διαταραχής9. Πρόληψη υποτροπών