Edit Content

Temperament Based Treatment with Supports

Πρωτόκολλο Θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών Βασισμένο στην Νευροβιολογία και τα Ιδιοσυγκρασιακά Χαρακτηριστικά του Ασθενούς με την Εμπλοκή των Υποστηρικτών

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρωτόκολλο εδώhttps://tbt-sgreece.gr/

Το TBT-S είναι ένα καινοτόμο πρωτόκολλο θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών που έρχεται να «χτυπήσει» τη ρίζα της νόσου. Εφαρμόζεται, με θεαματικά αποτελέσματα, σε πολλές χώρες παγκοσμίως (ΗΠΑ, Νορβηγία, Καναδάς, Αργεντινή, Αλάσκα κ.ά), με την Αυστραλία πρόσφατα να το έχει εντάξει επίσημα στο εθνικό σύστημα υγείας της. Το TBT-S δίνει έμφαση στη θεραπεία από μέσα προς τα έξω, ξεκινώντας με την αντιμετώπιση των βιολογικών παραγόντων πριν προχωρήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ο στόχος αυτής της θεραπείας δεν είναι μόνο η μείωση των συμπτωμάτων αλλά και η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της νόσου τόσο από τους ασθενείς όσο και για τους υποστηρικτές τους

 

Που το πρωτόκολλο θεραπείας TBTS καινοτομεί σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα πρωτόκολλα θεραπείας διατροφικών διαταραχών;

Η θεραπεία των Διατροφικών Διαταραχών ιστορικά απομονώνει τον ασθενή από το δίκτυο υποστήριξής του (δηλαδή, ο ασθενής πηγαίνει μόνος του στη θεραπεία και επιστρέφει από τη θεραπεία πάλι μόνος του). Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς συχνά πυροδοτούνται από συμπεριφορές των οικείων  τους καθώς οι δεύτεροι δεν γνωρίζουν καθόλου το πως πρέπει να διαχειριστούν την ασθένεια  και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτές. Γι’ αυτό το λόγο το ΤΒΤ-S πρεσβεύει ότι η εμπλοκή των υποστηρικτών όχι μόνο βοηθά τον ασθενή στην καταπολεμήσει την ασθένεια, αλλά επίσης παρέχει στους υποστηρικτές τα εργαλεία και την εμπιστοσύνη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου με στόχο την ανάρρωση.

Το TBT-S βρίσκεται στην αιχμή της νευροβιολογικής έρευνας, η οποία μας επιτρέπει να παρέχουμε ψυχοεκπαίδευση σε βάθος σχετικά με τις νευροβιολογικές αιτίες μιας διατροφικής διαταραχής, όπως και να εντοπίσουμε ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά που απαντώνται συνήθως σε άτομα με διατροφικές διαταραχές. Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το TBT-S εστιάζει στην ανακατεύθυνση της έκφρασης των χαρακτηριστικών από καταστροφικά σε παραγωγικά.

 

Η «δαιμονοποίηση» του ταμπεραμέντου

Γιατί είναι όμως πολλά υποσχόμενο το TBT-S; Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή: Έως και σήμερα πολλά θεραπευτικά πρωτόκολλα των διαταραχών πρόσληψης τροφής δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Ακόμη όμως και όταν την προσεγγίζουν, την αντιμετωπίζουν ως παθολογία που πρέπει να εξαλειφθεί.

Πλέον, είναι γνωστό ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας λειτουργούν ως «τράπεζα» συλλογής γονιδίων (φαινότυπος), τα οποία αναπτύσσονται και διαμορφώνονται με την πάροδο του χρόνου, μέχρι το τέλος.

Καθώς, λοιπόν, οι μέχρι τώρα θεραπευτικές προσεγγίσεις επικεντρώνονται στην αλλαγή αυτών των σταθερών φαινοτύπων (πχ. τελειομανία, παρόρμηση, άγχος κτλ), το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν στους ασθενείς συναισθήματα αποτυχίας, ανεπάρκειας και ματαίωσης, αφού δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τα ιδιοσυγκρασιακά τους χαρακτηριστικά.

 

Αλλάζοντας την έκφραση των γονιδίων 

Το νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο TBT-S (Temperament Based Treatment by Supports) υποστηρίζει ότι τα συμπτώματα των Διατροφικών Διαταραχών μπορούν να ελαχιστοποιηθούν ή να εξαλειφθούν, ανακατευθύνοντας χαρακτηριστικά, όπως η τελειομανία, η παρορμητικότητα, η αποφυγή βλάβης και η αποφασιστικότητα προς όφελος της ανάρρωσης. Δηλαδή, μετατρέποντάς τα από καταστροφικά σε παραγωγικά.

Η νέα πρωτοποριακή θεραπεία προσεγγίζει τον πυρήνα των ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών που αυξάνουν την ευαλωτότητα ενός ατόμου στην εκδήλωση της νόσου (ανορεξία, βουλιμία, αδηφαγική ) μέσα από βιολογική σκοπιά, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδια, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την έκφρασή τους.

Στην ουσία το πρωτόκολλο  στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της έρευνας και της κλινικής πρακτικής, αναγνωρίζοντας και θεραπεύοντας τους υποκείμενους παράγοντες που βασίζονται στην λειτουργία του εγκεφάλου οι οποίοι συμβάλλουν στις συμπεριφορές και συμπτώματα της νόσου . Το TBT-S αναγνωρίζει ότι αυτοί οι παράγοντες που περιλαμβάνουν τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά και τις διαφοροποιημένες  λειτουργίες στα νευρωτικά κυκλώματα του εγκεφάλου, μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της σίτισης, καθώς και την έκφραση των σκέψεων  και των συναισθημάτων, και λοιπων συμπεριφορών.

Η θεραπεία TBT-S πιστεύει ότι η εμπλοκή της οικογένειας και των υποστηρικτών στην θεραπευτική διαδικασία μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διατροφικές διαταραχές να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Η θεραπεία TBT-S κατανοεί ότι η υποστήριξη από την οικογένεια και τα αγαπημένα πρόσωπα παίζει καθοριστικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανάρρωση ενός ασθενούς. Η θεραπευτική προσέγγιση TBT-S τονίζει τη σημασία της εμπλοκής των υποστηρικτών και χρησιμοποιεί βιωματική θεραπεία για να βοηθήσει τα άτομα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να κατανοήσουν το πώς η ιδιοσυγκρασία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων της ασθένειας και να αποτελέσει το κλειδί για την ανάρρωσή . Το TBT-S συμπληρώνει και υποστηρίζει άλλες μορφές θεραπείας που είναι τεκμηριωμένες ερευνητικά  όπως το CBT, το DBT, το FBT και άλλες. Παρέχει τη βάση για να αξιοποιηθούν αυτές οι μέθοδοι θεραπείας.

 

Σε ποιους απευθύνεται το το TBTS;

Το TBT-S  αποτελείται από δυο πρωτόκολλα το ένα είναι εστιασμένο για ασθενείς από 18-60 ετων και το δεύτερο αποκλειστικά για εφήβους. Η έρευνα διερευνά την αποτελεσματικότητα και σε άλλους τύπους διατροφικών διαταραχών.

Απαιτούμενα:

  • Έχει διαγνωσθεί με ανορεξία ή διατροφική διαταραχή
  • Να είναι κλινικά σταθερός δηλ να μην χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης Απαιτούμενα σε σχέση με την ηλικία:
  • Θεραπεία ενηλίκων-18 ετών και άνω.
  • Θεραπεία Εφήβων- 18 ετών και κάτω.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του υποστηρικτή;

Υποστηρικτής μπορεί να είναι οποιοδήποτε αγαπημένο πρόσωπο της επιλογής του ασθενή. Γονείς, σύντροφοι, αδέρφια, φίλοι, θεραπευτές και άλλα άτομα μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποστηρικτές. Η θεραπεία επικεντρώνεται στη μοναδική φύση του ατόμου, τα βιολογικά χαρακτηριστικά (λειτουργία του εγκεφάλου) και τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του και τις ιδιαίτερες εμπειρίες ζωής του.

 

Υπάρχει υποστήριξη για τους υποστηρικτές;

Ναι, οι υποστηρικτές θα έχουν πρόσβαση στην θεραπευτική ομάδα για να κάνουν ερωτήσεις ή να ζητούν πρόσθετη υποστήριξη.

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών