Edit Content

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Πριν καταδικασεις τον εαυτο σου στον καθρεπτη……ξανασκεψου το!

Πριν καταδικάσεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη……ξανασκέψου το!

Τα τελευταία 30 χρόνια τα πρότυπα ομορφιάς έχουν αλλάξει ραγδαία, ενώ τα νούμερα στα ρούχα μικραίνουν όλο και περισσότερο. Κάποτε ράβαμε ρούχα στα μέτρα μας και τώρα καλούμαστε να χωρέσουμε εμείς σ’ αυτά. Γιατί έχουμε αλλάξει τόσο πολύ; Γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι μόνο αν μισούμε το σώμα μας τελικά θα είμαστε ευτυχισμένες; Ποιος ο λόγος που δεν φιλτράρουμε καθόλου photoshop  εικόνες και τα μηνύματα που δεχόμαστε μέσα από αυτές; Μας έχουν πείσει ότι το ισχνό – λεπτό γραμμωμένο σώμα είναι και το ωραίο, το αποδεκτό και το απόλυτα ερωτικό. Δηλ. μόνο αν είμαστε έτσι, θα ανοίξουν οι πύλες του παραδείσου για μας;

Οι έρευνες μας δείχνουν, ότι μόνο το 4% των γυναικών έχουν τη γενετική προδιάθεση να είναι λεπτές με βάση τα πρότυπα, οι υπόλοιπες παλεύουν με τα γονίδια τους να πραγματοποιήσουν το ανέφικτο.  Είναι πραγματικότητα ότι παρασυρόμαστε από τα social media αλλά είναι και δική μας ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτά. Αν η ζυγαριά και ο παραμορφωτικός καθρέφτης είναι το μοναδικό μέτρο αξιολόγησης του εαυτού μας ως γυναίκες, τότε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να είμαστε αμείλικτες , ακυρωτικές και άδικες με τους εαυτούς μας.

Έχετε σκεφτεί πόσο πολύ επηρεάζεστε ψυχολογικά από την αρνητική εικόνα σώματος ,δηλ. από τον τρόπο που πιστεύετε ότι σας βλέπουν οι άλλοι “εξωτερικά”;

Αλήθεια, πόσες φορές έχετε πιστέψει ότι η εμφάνιση σας, έχει καθορίσει την πρώτη εντύπωση που πιθανόν να έχει σχηματίσει ένας άντρας στο πρώτο ραντεβού η ένας εργοδότης για εσάς; H απάντηση μπορεί να είναι, πολλές φορές! Έχετε διαπιστώσει πόσες φορές ,η άποψη των άλλων για την εμφάνιση  μας συνήθως είναι πολύ καλύτερη απο αυτή που έχουμε εμείς οι ίδιες για τον εαυτό και το σώμα μας!

Η άποψη που έχουμε εμείς για το σώμα μας και την εξωτερική μας εμφάνιση ορίζεται «ως εικόνα σώματος» η οποία συνοδεύεται από διάφορες  σκέψεις, αντιλήψεις, πεποιθήσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που αφορούν: την ελκυστικότητα, την αποδοχή, την υγεία και την λειτουργικότητα του σώματος μας. Βέβαια, όλα τα παραπάνω διαμορφώνονται σταδιακά από τα μικράτα μας κυρίως από τις αντιδράσεις ή τα σχόλια των οικείων μας (οικογενειακό, ενδοσχολικό η εξωσχολικό περιβάλλον) αλλά  ακόμα από τις προσδοκίες που οι άλλοι μπορεί  να έχουν, για ένα «τέλειο» παιδί που καλείται να έχει το αντίστοιχο  “τέλειο “ το σώμα .Η τέλεια εικόνα λοιπόν σε όλα … μας οδηγεί από νεαρή ηλικία σε μια ατέλειωτη αναζήτηση της τελειότητα και στην άσκηση μόνιμης αυτοκριτικής με απώτερο στόχο ,να είμαστε αποδέκτες και αρεστές από τους άλλους. Οπότε οι πιθανότητες να αποκτήσουμε αρνητική η αλλιώς διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος αυξάνονται κατακόρυφα και οι αυτοακυρωτικές και απαξιωτικές σκέψεις και συμπεριφορές να ενισχύονται προς την κατεύθυνση της  μόνιμης κριτικής, πριν προλάβουν άλλοι να την εκφράσουν. Για σκεφτείτε λίγο …. Τελικά φτάνουμε στο σημείο να  καταδικάζουμε το σώμα  και την ψυχή μας σε μια ατέρμονη μάχη χωρίς τέλος, βάζοντας πολλές φορές την ψυχική και σωματική  μας υγεία σε κίνδυνο.

Για να αποκτήσετε μια υγιή  θετική εικόνα σώματος , απαραίτητη  προϋπόθεση είναι να αγαπήσετε και  να εκτιμήσετε το σώμα μας, ακόμα και αν δεν σας αρέσουν όλα τα σημεία του! Οι γυναίκες που έχουν θετική εικόνα ξέρουν: (α) να εκτιμούν την μοναδική ομορφιά και την λειτουργικότητα του σώματός τους, (β ) να αποδέχονται ακόμη και να θαυμάζουν το σώμα τους, συμπεριλαμβανομένων των σημείων που δεν συνάδουν με τις εξιδανικευμένες αναλογίες που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, (γ) να αισθάνονται όμορφα, άνετα και με αυτοπεποίθηση με το σώμα τους, η οποία συχνά αντανακλάται ως εξωτερική ακτινοβολία , ή «λάμψη». (δ) να τονίζουν τα δυνατά στοιχεία του σώματός τους και μην στέκονται στις ατέλειές τους και, (στ) να ερμηνεύουν με σκεπτικισμό όλα εκείνα τα μηνύματα που προβάλλουν το ιδανικό σώμα ως μοναδική πηγή ευτυχίας.

Μην ξεχάσεις την επόμενη φορά που θα δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη επιβράβευσε τον! Μην ζυγιστείς γιατί το βάρος της σημαντικότητάς σου ,δεν κρίνεται από τα κιλά.

Να θυμάσαι ότι είσαι πολύ Σημαντική, και η ζυγαριά δεν μπορεί να το μετρήσει αυτό. Μην επιτρέπεις στους άλλους αλλά και στη φωνή μέσα σου να λένε ότι πρέπει να αποκτήσεις αυτό που έχει και η άλλη ,γιατί εντέλει ούτε και αυτή το έχει.

Έτσι και αλλιώς δεν θέλουμε να γίνουμε TOP MODELS, είμαστε όμως μοντέλα και πρότυπα για κάποιους άλλους, τους φίλους μας, τους άντρες μας, τα παιδιά μας και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό.

 Δρ.Μαρία Τσιάκα

Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Διδάκτωρ Τμήματος Διατροφικών Διαταραχών, Ψυχολογικής Ιατρικής, King’s College London.

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών