Ο εγκέφαλος είναι ένας από τους ισχυρότερους διαμεσολαβητικούς παράγοντες στην ανάπτυξη και διατήρηση των διατροφικών διαταραχών. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε ασιτία ή υποσιτίζεται, ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες συνδέσεις που ενισχύουν και διανθίζουν τα συμπτώματα της νόσου. Αυτές οι αλλαγές στα νευρωτικά κυκλώματα μπορεί να οδηγήσουν σε έναν κύκλο διαταραγμένων συμπεριφορών που συχνά είναι δύσκολο να σπάσουν καθώς έχει γίνει ήδη εγγραφή αυτής της συμπεριφοράς ως αυτόματης η οποία υποστηρίζεται από κανόνες και τελετουργικά .Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία ο ασθενής αδυνατεί να το αλλάξει από μόνος του καθώς σε συγκεκριμένα σημεία τα νευρωτικά κυκλώματα λειτουργούν στα τυφλά.
Δυστυχώς, η πλειονότητα των υπαρχουσών μελετών που ασχολούνται με τις νευρολογικές επιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών σχετίζονται πρωτίστως με την ανορεξία. Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν ακόμα σημαντικά ευρήματα σε ότι αφορά την νευροβιολογία του εγκεφάλου στο υπόλοιπο φάσμα των διατροφικών διαταραχών, όπως η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας. Είναι σίγουρο ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε, αυτό όμως δεν ακυρώνει την επικινδυνότητα των διατροφικών διαταραχών .
Ας δούμε περιληπτικά παρακάτω, τι δείχνουν οι έρευνες σε ότι αφορά την διαφοροποίηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ασθενών με διατροφική διαταραχή
• Ανωμαλίες στη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών, ιδιαίτερα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, οι οποίες δρουν στην ρύθμιση της διάθεσης και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργίες στην όρεξη, την διάθεση και τον έλεγχο της παρορμήσης
• Αλλοιωμένος όγκος φαιάς και λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, που μπορεί να πυροδοτήσει πιο έντονα την παρορμητικότητα, διαταραχές της μνήμης, και αρνητική αντίληψη του σώματος και του εαυτού, μαζί με την ενίσχυση συμπεριφορών των διατροφικών διαταραχών.
• Υποδιέγερση της νήσου του Reil προκαλεί μειωμένη επίγνωση της σωματικής φυσιολογίας (η ικανότητα να αισθάνεται κανείς σήματα από το σώμα του και να αξιολογεί τις ενδείξεις, όπως η πείνα, η γεύση και ο κορεσμός)
• Υπερδιέγερση της αμυγδαλής, που οδηγεί σε υπερευαισθησία σε πραγματικές ή αντιλαμβανόμενες απειλές κάνοντας το άτομο να βιώνει συνεχές άγχος και υψηλή εγρήγορση
• Υποδιέγερση στον επικλινή πυρήνα, που συνδέεται με μειωμένη ικανοποίηση από την τροφή και γενικότερα από την ζωή, εμφανίζοντας συχνά μειωμένη ικανοποίηση από τα προσωπικές επιτυχίες (δηλ το άτομο πιστεύει ότι χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο για να βιώσει αίσθημα επάρκειας και ευχαρίστησης) και εξαιτίας αυτού το άτομο δεν έχει κίνητρο , τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, και απομόνωση
• Υπερδιέγερση στον προμετωπιαίο φλοιό (βασική περιοχή για τις εκτελεστικές λειτουργίες), που συνάγεται από την αδυναμία για ευελιξία στην σκέψη και εξάλειψη σκέψεων που συνδέονται με την φωνή της διατροφικής διαταραχής, αύξηση της αναποφασιστικότητας, και προβλήματα συμπεριφοράς, έντονη υπερανάλυση, και υπερφαγία ή περιορισμό της πρόσληψης τροφής
• Σε άτομα με ανορεξία: η ανασταλτικότητα και το μειωμένο αίσθημα ανταμοιβής που σχετίζονται με τον κερκοφόρο πυρήνα, ωθεί συστηματικά τον ασθενή στην θέσπιση περισσοτέρων κανόνων που εξυπηρετούν την νόσο
• Διαφοροποίηση στο κογχομετωπιαίο λοβό που ρυθμίζει την αναστολή και την παρόρμηση, η υποδιέγερση του μπορεί να συνδεθεί με απώλεια ελέγχου (π.χ. βουλιμικά επεισόδια, κατάχρηση ουσιών, κλοπές καταστημάτων, και αυτοτραυματισμός)
• Μια απορρύθμιση και υπερδιέγερση του βρεγματικού φλοιού, που οδηγεί σε εξασθένηση της οπτικής μνήμης και των εκτιμήσεων μεγέθους/σχήματος, και σε αδυναμία ακριβούς αξιολόγησης του μεγέθους του σώματος .
Δεν Υπάρχει Περιθώριο Αναβολής της Θεραπείας και της Άμεσης Πρόσληψη Τροφής
Χωρίς έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, οι συνέπειες του υποσιτισμού στον εγκέφαλο και το σώμα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Ευτυχώς, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η φαιά ουσία, ο όγκος του εγκεφάλου, και οι νευροδιοαβιβαστικά μονοπάτια αποκαθίστανται στους περισσότερους ασθενείς νεαρής ηλικίας κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Η δέσμευση στην ανάρρωση και σίτιση μπορούν να αναστρέψουν πολλές από τις βλάβες που σχετίζονται με τον υποσιτισμό, συμπεριλαμβανομένου των επιζήμιων επιπτώσεων στην γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο βαθμός συρρίκνωσης(ατροφια) του εγκεφάλου συσχετίζεται με τη διάρκεια της ασθένειας, κάτι που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η έγκαιρη θεραπεία είναι τόσο ζωτικής σημασίας.Μην καθυστερείτε την θεραπεία, ώστε να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το παιδί σας. Η σύνδεση με εξειδικευμένη, διεπιστημονική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αλλάξει τα διαταραγμένα μοτίβα συμπεριφοράς και σκέψης πριν αυτά εγκατασταθούν πολύ βαθιά.
Η αναστάτωση που φέρνει η θεραπεία ωχριά σε σύγκριση με το υψηλό γνωστικό, ψυχολογικό και σωματικό κόστος ενός εγκεφάλου που δεν λειτουργεί σωστά. Ένας υγιής εγκέφαλος μπορεί να επαναφέρει το παιδί σας στην πρότερα κατάσταση δηλ πριν νοσήσει.
Οι επιπτώσεις μιας διατροφικής διαταραχής στον εγκέφαλο είναι σοβαρές και εκτενείς, αλλά δεν χρειάζεται να είναι μόνιμες. Εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια διατροφικής διαταραχής, επικοινωνήστε με το ΕΚΔΔ σήμερα. Συμπληρώστε τη διαδικτυακή μας φόρμα ή καλέστε μας στο 2108003493 για να ξεκινήσει το παιδί σας τον δρόμο της ανάρρωσης.