Edit Content

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Καλοκαιρι και εικονα σωματος

Καλοκαιρι και εικονα σωματος

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς δίπλα στην θάλασσα με την οικογένεια και τους αγαπημένους μας φίλους , ενώ παράλληλα σηματοδοτεί την έναρξη των πολυπόθητων  διακοπών   μετά από ένα επιφορτισμένο με υποχρεώσεις και δραστηριότητες χρόνο …

Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό επιτυγχάνεται όταν η είσοδος μας στην παραλία αναγάγατε σε πασαρέλα του τέλειου γραμμωμένου λεπτού σώματος! Μέσα από τον  συνεχή καταιγισμό μηνυμάτων και εικόνων που δεχόμαστε καθημερινά μέσω των ΜΜΕ και social media  η κατάκτηση της τέλειας εικόνας  και του σώματος αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός» .Ο λόγος είναι πολύ απλός ,η επίπονη προετοιμασία μέσω αυστηρής δίαιτας και έντονης άσκησης είναι αδύνατον να αποφέρει την τέλεια εμφάνιση εν μέσω καλοκαιριού , προσβλέποντας  στα θετικά σχόλια άλλων γυναικών ή στα επίμονα βλέμματα των ανδρών! Αυτή η μετάλλαξη που σχεδιάζεται μετά το τέλος των πασχαλινών διακοπών και ολοκληρώνεται θεωρητικά με την έναρξη των πρώτων εμφανίσεων στη παραλία , δεν είναι πάρα ένας φαύλος κύκλος που η αυτοεκτίμηση  πλήττεται ανελέητα και η ντροπή για το σώμα ενισχύεται αυτόματα.

Όλη αυτή η «ξέφρενη κούρσα» που προωθείται συστηματικά εδώ και δεκαετίες για την επίτευξη του ιδανικού σώματος ιδιαιτέρως, τους καλοκαιρινούς μήνες , θα τολμούσα να πω ότι προσομοιάζει με εκείνη των πανελλαδικών εξετάσεων . Καθώς πρόκειται για την «ιερά εξέταση » της μεταμοντέρνας εποχής όπου πρέπει να αποδείξεις το αυτονόητο καθότι το σώμα σου ανήκει αποκλειστικά σε σένα και  φυσικά δεν είναι ραμμένο και κομμένο στο ανέφικτο και ισχνό πρότυπο της εποχής μας που μόνο με «μαγικό τρόπο» θα μπορούσες να αποκτήσεις εν τέλει αυτό το ισχνό μυώδες σώμα (fit-thin shape). Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η βασανιστική προσπάθεια βιώνεται  συχνά ως μια προσωπική αποτυχία γιατί η σύγκριση και ο ανταγωνισμός είναι τόσο αδυσώπητος μέσα στο μυαλό των γυναικών  και άντρων, όταν πολλές φορές  αναρωτιούνται αν έχουν το ιδανικό εκείνο σώμα για να σηκωθούν να παίξουν ρακέτες ή να ξαπλώσουν στην ξαπλώστρα ή να φορέσουν ένα πιο αποκαλυπτικό φόρεμα η σορτσάκι , χωρίς να νιώθουν ντροπή και ενοχή για το σώμα τους .Η πεποίθηση ότι οι άλλοι σκανάρουν επίμονα με το βλέμμα τους ως άλλο x -ray  το ψεγάδι πάνω τους λειτουργεί προσθέτως καταλυτικά στην ενίσχυση της αρνητική εικόνα σώματος.

Είναι γεγονός ότι οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια συνθήκη ευχάριστης προσμονής για όλους μας, η οποία όμως μπορεί εν δυνάμει να μετατραπεί σε «Βατερλό» λόγω της αέναης αναζήτησης και κατάκτησης του τέλειου «για παραλία» σώματος. Αναρωτηθείτε τι διακοπές κάνετε όταν συνεχώς σκέφτεστε ότι πρέπει να τρώτε λιγότερο, να ασκείστε περισσότερο, να στέκεστε με ένα συγκεκριμένο τρόπο στην ξαπλώστρα για να μην φανεί η κοιλιά ή κυτταρίτιδα , να κοιτάτε αριστερά και δεξιά συγκρίνοντας το σώμα σας με τα σώματα των γυρω;

Θεωρώ ότι χρειάζεται άμεσα να αναθεωρήσουμε το τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε το σώμα μας στο καθρέπτη .Είναι  άδικο να το αντιμετωπίζουμε ως αντικείμενο σύγκρισης και αποτροπιασμού κάθε φορά που αυτό δεν συμβαδίζει με τα διαστρεβλωμένα πρότυπα της εποχής μας .

Κοιτάχτε γύρω σας , κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλο , όλοι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί ….οπότε όταν βρεθείτε στη παραλία αντιμετωπίστε σώμα σας με σεβασμό και απολαύστε  την στιγμή, χαρείτε τον σύντροφο ,τα παιδιά και τους φίλους σας, άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο τέλειο από αυτό ….

Καλές διακοπές , χωρίς ενοχές και συγκρίσεις… και να θυμάστε το σώμα σας ανήκει αποκλειστικά σε εσάς!

Δρ.Μαρία Τσιάκα

Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Διδάκτωρ Τμήματος Διατροφικών Διαταραχών, Ψυχολογικής Ιατρικής, King’s College London.

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών