Edit Content

ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
(18-60 ετων)

“Καλά όλοι δεν ανησυχούν για το βάρος τους;” “Τι σημαίνει υπερβολική άσκηση;” “Ομολογώ ότι σε κάποιες από τις δίαιτες που έχω κάνει ήταν πραγματικά πολύ ακραίες ,αυτό σημαίνει ότι πάσχω από κάποια διατροφική διαταραχή;” Τι πειράζει που προσέχω και πόσο τρώω και τι τρώω;
Αν έχετε ανάλογα ερωτήματα και αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες για εσάς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα και χρήζει άμεσης βοήθειας , μπορείτε να μάθετε τι λένε οι στατιστικές.

Οι διατροφικές διαταραχές παρουσιάζονται σε άτομα αδιακρίτως κοινωνικής τάξης και εθνικότητας. Είναι γνωστό ότι άτομα διάφορων ηλικιών βιώνουν τις καταστρεπτικές συνέπειες της νόσου (πχ μητέρες, μπαμπάδες, εγκυμονούσες, ακόμα και άτομα τρίτης ηλικίας). Ακόμα και αθλητές και καλλιτέχνες που φαινομενικά δείχνουν να απόλυτα υγιείς εξωτερικά, μπορεί να νοσούν ! Μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας!

Η διατροφική διαταραχή, ως γνωστό πρόκειται μια πολύ-παραγοντική ασθένεια ( Brain-Based Mental Illness) καθορίστηκε από την Ακαδημία Διατροφικών Διαταραχών το 2005 ,καθώς έχουν εντοπιστεί γονιδιακοί , βιολογικοί , ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες οι οποίοι αλληλοεπιδρούν και ενεργοποιούν την έναρξη της νόσου .Το ποσοστό θνησιμότητας στις διατροφικές διαταραχές είναι το μεγαλύτερο ξεπερνώντας εκείνο των λοιπών ψυχικών νοσημάτων. Επιπλέον οι ενήλικοι ασθενείς που παραμένουν χωρίς θεραπεία καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρές σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες. Η μέχρι τώρα υπερτίμηση των περιβαλλοντικών παραγόντων οδήγησε σε λανθασμένες ερμηνείες και αντιλήψεις γύρω από τις διατροφικές διαταραχές. Αυτός είναι ένα από τους βασικούς λόγους τις αναποτελεσματικότητάς των θεραπευτικών προσεγγίσεων κυρίως στις χρόνιες διατροφικές διαταραχές (> 5 έτη). Παρόλα αυτά οι νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι πιο στοχευμένες λαμβάνοντας σημαντικά υπόψη πως τα γονίδια αλλά και η νευροβιολογία καθορίζουν και ενεργοποιούν την έναρξη της και την διατήρησή της νόσου.

Για το λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη οι οικογένειες και οι ασθενείς που πάσχουν από διατροφική διαταραχή να αναζητήσουν άμεσα εξειδικευμένη επαγγελματική βοήθεια μέσα από τα νέα πρωτόκολλα θεραπείας. Επειδή η ΔΔ δεν αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από μια ειδικότητα αλλά πρόκειται για μια ομαδική υπόθεση, η άμεση παραπομπή σε μια εξειδικευμένη θεραπευτική ομάδα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην αναχαίτηση της νόσου και στην αποτελεσματική επίτευξη της ανάρρωσης. Αν και το ταξίδι της ανάρρωσης είναι συχνά μακρύ και επίπονο , η εμπλοκή της θεραπευτικής ομάδας , της οικογένειας και του κοινωνικού δικτύου μπορούν να αποβούν πολύτιμη και σωτήρια.

Παρόλο που ομολογουμένως η αντιμετώπισή μια διατροφικής διαταραχής είναι δύσκολη υπάρχει έξοδος αν το άτομο λάβει την σωστή υποστήριξη από την θεραπευτική ομάδα και από την οικογένεια η οποία χρειάζεται εκπαίδευση στην διαχείριση της νόσου.
Λόγω της διαβάθμισης της σοβαρότητας της νόσου στους ενήλικες, το Κέντρο μας παρέχει θεραπευτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης φροντίδας ασθενών ανάλογα με την συμπτωματολογία και την χρονιότητα της νόσου. Η εφαρμογή νέων καινοτομικών πρωτοκόλλων των ΔΔ (συνδυασμό προσεγγίσεων που περιλαμβάνουν το TBT-S για ενηλίκους και το MANTRA) δίνει μια νέα προοπτική στην αποτελεσματική αναχαίτηση της νόσου και στην απελευθέρωση του ασθενή από αυτήν.

Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουμε δει και από το εντατικό πρόγραμμα ενήλικων που εφαρμόζει η θεραπευτική ομάδα του κέντρου μας από την σύνθεση διαφορετικών πρωτοκόλλων θεραπείας.

 

ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σε αυτό το εντατικό πρόγραμμα διάρκειας 7-12 ώρες εβδομαδιαίως, η διεπιστημονική μας ομάδα πλαισιώνει το ενήλικα ασθενή και την οικογένεια του με:

• Θεραπευτική υποστηριζόμενη σίτιση
• Οικογενειακή θεραπεία
• Συμβουλευτική γονέων
• Ομαδική υποστήριξη γονέων
• Ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες
• Ατομικές συνεδρίες διατροφής
• Ψυχιατρική Υποστήριξη

 

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Το ομαδικό εντατικό πρόγραμμα θεραπείας θα βοηθήσει τον ασθενή η το αγαπημένο σας άτομο που πάσχει να ανακαλύψει ότι δεν είναι η νόσος. Το ομαδικό πρόγραμμα λειτουργεί ως υποστηρικτικό δίκτυο αναχαίτισης και διαχωρισμού του ατόμου από την νόσο. Μέσα από τις κοινές εμπειρίες της ομάδας θα αποενοχοποιηθεί, θα συνδεθεί με την αλήθεια, θα μάθει της παγίδες της νόσου. Αυτή η νέα πορεία θα το οδηγήσει σε ένα νέο ξέφωτο ,όπου η πίστη στον εαυτό του και στους άλλους θα εγκαθιδρυθεί , κάνοντας όνειρα για το μέλλον, χωρίς να ακουμπά πλέον στη νόσο. Το ομαδικό πρόγραμμα θα το βοηθήσει να απομονώσει και να σπάσει συμπεριφορές και σκέψεις της διατροφικής διαταραχής και θα εφοδιαστεί με νέες δεξιότητες διαχείρισης της καθημερινότητας του, χαράζοντας ένα νέο μονοπόρτι ζωής με επίκεντρο ένα αληθινό εαυτό.
Το ομαδικό πρόγραμμα έχει διάρκεια 7-9 ώρες εβδομαδιαίως και περιλαμβάνει:

• Ομαδική Θεραπευτική υποστηριζόμενη σίτιση και ομαδική ψυχοθεραπεία
• Οικογενειακή θεραπεία
• Ατομική συμβουλευτική γονέων η ομαδική υποστήριξη γονέων
• Ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες
• Ατομικές συνεδρίες διατροφής
• Ψυχιατρική Υποστήριξη

 

ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΥΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 4 ΗΜΕΡΩΝ

βασισμένη στα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (ΤΒΤ-S) σε δυο εκδοχές, η μια είναι για εφήβους και άλλη για ενήλικες.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) είναι σοβαρές και επιμένουσες  ασθένειες, που μπορούν ακόμα και απειλήσουν την ζωή, και έχουν αρνητικές συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία του ασθενή. Οι απεικονιστικές μελέτες του εγκεφάλου έχουν ενισχύσει την κατανόησή μας γύρω από τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που υποστηρίζουν τα συμπτώματα των ΔΔ και έχουν αναδείξει ότι οι ΔΔ είναι νευροβιολογικά προσδιοριζόμενες ασθένειες (Brain -Based Mental Illness). Αυτή η νέα γνώση σχετικά με το νευροβιολογικό υπόβαθρο των ΔΔ ενημερώνει τις θεραπευτικές προσεγγίσεις καθώς προσδιορίζει πιθανούς στόχους στην θεραπεία.Τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που είναι νευροβιολογικά προσδιοριζόμενα  συμβάλλουν στην εξέλιξη και  διατήρηση της ασθένειας.

Αντίθετα με μια προσέγγιση προσανατολισμένη στην συμπτωματολογία, η θεραπεία που είναι βασισμένη στα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με εμπλοκή των φροντιστών (Temperament-Based Treatment with Supports,TBT-S) είναι μια θεραπεία ενημερωμένη σε σχέση με το νευροβιολογικό υπόβαθρο των ΔΔ, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, και τις οικογενειακές δυναμικές των ΔΔ. Για περισσότερες πληροφορίες για το θεραπευτικό πρωτόκολλο πατήστε εδώ (να μπει το σαιτ tbt-sgreece.gr).Οι ασθενείς και οι γονείς / υποστηρικτές τους συμμετέχουν στην εντατική πολυοικογενειακή 4-ήμερη θεραπεία TBT-S, η οποία περιλαμβάνει:

  • ψυχοεκπαίδευση στην νευροβιολογία των ΔΔ,
  • εποικοδομητικές μεθόδους για την έκφραση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας
  • στρατηγικές διαχείρισης των συμπτωμάτων της ΔΔ για τους γονείς
  • θεραπευτικό συμβόλαιο μεταξύ εφήβων , οικογένειας και θεραπευτικής ομάδας

 

Οι ασθενείς αναμένεται να: αναγνωρίσουν την βιολογική βάση της ασθένειας, να κινητοποιηθούν σε σχέση με την θεραπεία, να ξεκινήσουν την σίτιση με δομημένα γεύματα και να δεσμευτούν στο πλάνο και στο συμβόλαιο της θεραπείας

Οι γονείς/ υποστηρικτές αναμένεται να: μάθουν πως λειτουργεί  η νόσος σε νευροβιολογικό επίπεδο και πως αυτό καθορίζει τις συμπεριφορές σε συνάρτηση με τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά του παιδιού τους , βιώσουν αυξημένη ενσυναίσθηση, να είναι περισσότερο ικανοί να μετριάζουν το εκφραζόμενο συναίσθημα, όπως είναι η κριτική απέναντι στον ασθενή, να κατηγορούν λιγότερο τον εαυτό τους, να μάθουν νέες στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης των ιδιοσυγκρασιακών χαρακτηριστικών και την συμπτωματολογία των ΔΔ και Φυσικά να αποφεύγουν την απογοήτευση και την εξουθένωση.

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών